Vijf zuilen van Peter van de Locht

Vijf zuilen (1982) – Peter van de Locht

Omdat u er vlak langs rijdt kent u ongetwijfeld de twee Grieks aandoende wit-marmeren zuilen aan de Sprengenweg, vlak langs de Badhuisspreng. Misschien minder bekend is dat zij deel uitmaken van een serie van vijf zuilen. Aan de Generaal Van der Heydenlaan staan nog twee witte zuilen en aan de Regentesselaan ligt er een zwarte van hardsteen.

Ze hebben iets van bomen, zonder takken en bladeren. De allereerste zuilen zoals die door de oude Grieken werden gebruikt, waren afgeleid van boomstammen, maar dan versteend en geperfectioneerd. Peter van de Locht (1946) heeft de zuilen uitgevoerd naar de ‘Gulden Snede’, een verhoudingsmaat die al eeuwenlang wordt gezien als de perfecte harmonieuze vorm. Bij de Gulden Snede wordt een lijn zodanig in twee ongelijke delen gedeeld, dat de verhouding van de kleinere tot de grotere hetzelfde is, als die van de grotere tot het geheel. De maatverhouding zie je door de ribbels in het marmer.

Klein detail: de honden zien de zuilen nog steeds als bomen, ook al zijn ze versteend !

imagelib_image_222
imagelib_image_223