Wilhelminaring kunstwerken (8)

De Wilhelminaring is een oeuvre-prijs die om de twee jaar wordt toegekend aan een beeldend kunstenaar. Doel hiervan is om de belangstelling voor hedendaagse beeldhouwkunst te stimuleren. Bij de prijs hoort onder meer een opdracht voor een monumentaal beeld in Apeldoorn. Alle Wilhelminaring kunstobjecten staan in het Sprengenpark aan de J.F. Kennedylaan. Voor meer informatie over de oeuvreprijs klik hier

Hieronder vindt u de prijswinnaars en de beelden in het Sprengenpark.

Zonder titel, een stalen sculptuur van Joop Beljon (1999)

Beeldend kunstenaar Joop Beljon kreeg de opdracht voor zijn sculptuur met de uitreiking van de eerste Wilhelminaring op 30 augustus 1998. Beljon ontving de prijs omdat hij belangrijke impulsen heeft gegeven aan de Nederlandse beeldhouwkunst. Meer informatie over deze kunstenaar vindt u op www.joopbeljon.nl

imagelib_image_171

‘Apedoorn’ van Joep van Lieshout (2001)

In 2000 werd de Wilhelminaring toegekend aan Joep van Lieshout. Met APEDOORN werd de kunstenaar geïnspireerd door de nabij gelegen Apenheul. Een man presenteert trots zijn aap. Het roestige ijzer maakt het beeld stoer en kwetsbaar tegelijk. De sculpturen van Atelier Van Lieshout zijn zeer beroemd en u vindt ze in tal van steden. Zie ook www.ateliervanlieshout.com

imagelib_image_162

IK van Jan van Munster (2003)

Jan van Munster werd als derde winnaar van de Wilhelminaring uitgenodigd een beeld voor Apeldoorn te maken. IK met daarop de tekst ‘hier lig ik’ ligt direct naast de rotonde aan de John F. Kennedy- en Jachtlaan, aansluitend op de andere Wilheminaring-kunstobjecten. Het kan worden gebruikt als bankje om uit te rusten, te praten of om te bezinnen. Het graniet laadt overdag de warmte op en straalt die ’s avonds weer uit.

imagelib_image_242imagelib_image_243

 

 

 

 

 

Meer van Carel Visser (2006)

Carel Visser werd, als vierde winnaar van de Wilhelminaring oeuvreprijs, uitgenodigd een kunstwerk voor Apeldoorn te maken. Zoals alle Wilhelmina-ring kunstobjecten staat deze in het Sprengenpark aan de J.F. Kennedylaan.

Carel Visser (1928) heeft een hele grote invloed gehad op de Nederlandse beeldhouwkunst van na de 2e wereldoorlog. In diverse steden, in musea en in bedrijfscollecties is werk van hem te zien. Onder meer ook in het beeldenpark van Kroller Muller en in Coda-museum.

imagelib_image_221

Boomsieraad van Maria Roosen (2008)

Voor haar in 2006 toegekende prijs maakte Maria Roosen (1957) Boomsieraad dat in december 2008 werd onthuld door burgemeester de Graaf. Maria Roosen geeft uitdrukking aan thema’s als lichamelijkheid, zinnelijkheid en identiteit. Zij heeft diverse solo- en groepsexposities op haar naam staan. ‘Boomsieraad’ hangt letterlijk in een boom en is alleen daarom al een bijzondere aanwinst voor het Sprengenpark.

imagelib_image_244imagelib_image_245

John Körmeling

John Körmeling is winnaar van de Wilhelminaring 2009. John Körmeling beweegt zich onbeschroomd tussen verschillende aangelijnde disciplines, architectuur, beeldhouwkunst, wetenschap, techniek, stedenbouw, conceptuele kunst & design in de openbare ruimte. […] Met taal als kneedbaar bouwprincipe, breekijzer en bindmiddel schudt hij starre beeldverwachtingen en stadsarchitectuur op, bevrijdt ze van voorspelbare vanzelfsprekendheid.

Herkomst van een meterIn december 2013 is het beeld De herkomst van de meter feestelijk onthuld.

Piet Slegers

Piet Slegers is winnaar van de oeuvreprijs in 2011. Op 28 juni 2013 werd dit beeld van hem onthuld in het Sprengenpark. De jury vindt Piet Slegers een bijzondere kunstenaar, die zichzelf door de tijd heen bleef vernieuwen en met zijn werk een breed gebied in de beeldhouwkunst beslaat. De meeste van zijn beelden zijn gemaakt voor de openbare ruimte, waarbij hij geraffineerd rekening houdt met de bestaande omgeving en toch krachtig iets nieuws toevoegt.

imagelib_image_519

Hans van Houwelingen

Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen (1957) is de winnaar van de Wilhelminaring 2013. De feestelijke uitreiking vond plaats op maandag 2 september in het Rijksmuseum Paleis Het Loo, eertijds de residentie van Prinses Wilhelmina. Hans van Houwelingen (1957) volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij realiseerde diverse tentoonstellingen en projecten in de publieke ruimte, waarin kunst, politiek en ideologie de rode draad vormen.
imagelib_image_523