Op werkbezoek bij participatieproject Schoon Orden

1Vanaf 1 april 2015 ben ik gestart als Regisseur openbare ruimte/Stadsdeelbeheerder in Noordwest. In het kader van mijn kennismaking met het stadsdeel, ben ik op bezoek geweest bij een burgerparticipatieproject in de wijk Orden.

Bewoners en leerlingen van de OBS Spitsbergen aan de Morinistraat ruimen eens in de 2 weken zwerfafval op in het gebied tussen de Laan van Spitsbergen, Asselsestraat, Jachtlaan en het spoor.
Om 10.00 uur moest ik aanwezig zijn bij wijkcentrum +Punt. Ik werd door wijkbeheerder Gerard Dijkman voorgesteld aan de initiatiefnemer van de actie, Dick Verboom. Na een korte toelichting was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Gewapend met grijpertje en vuilniszak gingen we in tweetallen de wijk in. Dick had mooie geplastificeerde plattegronden (puzzelstukken) voor alle tweetallen gemaakt. Zo blijft een ieder in zijn eigen gebied. Ik mocht met Hetty mee. Hetty woont al 25 jaar in Orden en kent de buurt op haar duimpje. Hetty is deels arbeidsongeschikt. Toch vindt zij het heel belangrijk om bij de zwerfvuilopruimactie te helpen. Ook bij andere activiteiten in de wijk is zij nauw betrokken. Samen hebben we 1,5 uur gekletst en natuurlijk afval opgeruimd. Dat noem ik nog eens een win-winactie!

Na het zwerfvuilruimen hebben we met de groep nog even nagepraat, bakje koffie, stukje appel. Ik vond het een hele leuke kennismaking met de wijk.

Wij ondersteunen als gemeente graag dit soort activiteiten. Belangrijke factoren voor het slagen hiervan zijn volgens mij:
• Dat er een actieve coördinator/trekker vanuit de wijk is.
• Dat de gemeente snel en actief ondersteunt (vuilniszakken en grijpers ter beschikking stellen en kort na de actie de vuilniszakken ophalen).
• Dat er brede vertegenwoordiging is (in dit geval betrokken bewoners en school).

De voordelen van deze activiteit voor de buurt en gemeente zijn:
• Er vindt actief contact plaats in de buurt (praatje met elkaar en met buurtbewoners onderweg).
• Ogen en oren in de wijk (opvallende zaken kunnen met elkaar worden besproken en eventueel worden gemeld).
• Schone straten nodigen minder uit tot het neergooien van vuil.
• Oude straten zien er minder oud uit als ze schoon zijn.

Ik ga graag nog eens mee!

Jeanette van Dijk
Regisseur openbare ruimte/Stadsdeelbeheerder Noordwest