Airborne Herdenking bij de Koning Willem III kazerne

Herdenking slag om Arnhem  op de Koning Willem III kazerne door  F. KlijndijkIMG_5043
 
Als gevolg van de hevige gevechten tijdens de slag om Arnhem van 17 tot 25 september 1944, liggen de ziekenhuizen in en rond Arnhem vol met gewonde geallieerde- en Duitse militairen. Zelfs scholen en andere publieke ruimtes worden gebruikt om gewonden op te vangen. De meesten hebben dringend medische verzorging nodig en de Duitse bezetter besluit een aantal legeringsgebouwen op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn te laten inrichten als Airborne Hospital. Meer dan 1800 Britse en Poolse gewonde krijgsgevangenen worden er gedurende vier weken verpleegd. Enigszins hersteld en in staat om te lopen worden de krijgsgevangenen telkens in groepen in veewagons naar kampen in Duitsland afgevoerd. De Schotse commandant van het Airborne Hospital kolonel Graeme Warrack is niet van plan zich ook te laten afvoeren naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland en hij verstopt zich in een holle ruimte boven twee kasten in zijn werkkamer. Als na een verblijf van veertien dagen in die ruimte de Duitsers de kazerne hebben verlaten ontsnapt dr. Warrack uit de kazerne. Met veel hulp van verzetsstrijders weet hij zich na een barre en gevaarlijke tocht van meer dan drie maanden door ons land bij de geallieerden ten zuiden van de Biesbosch aan te sluiten.Wijkraad 18-09-2015

Ieder jaar rond de 18e september wordt op de Koning Willem III-kazerne deze gebeurtenis herdacht. Zo ook dit jaar. Basisschool Berg en Bos heeft het monument dat aan het Airborne Hospital herinnert geadopteerd en 38 kinderen van groep 7 waren op vrijdag 18 september naar de kazerne gekomen om samen met veel genodigden de gebeurtenissen rond de Slag om Arnhem te herdenken. Plaatsvervangend commandant van het Opleidings-Trainings- en kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) luitenant-kolonel Van Duijvenbode legde samen met de burgemeester van Apeldoorn de heer Berends een krans. Na hen legde de plaatsvervangend commandant van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) kolonel Kooijman een krans. De defensieattaché van de Britse ambassade in Nederland en zijn collega van de Poolse ambassade legden vervolgens ook een krans. Vanuit Schotland had de familie van dr. Graeme Warrack een krans gestuurd die namens hen door kapitein Tattersall en OTCKMar-adjudant Van den Bosch werd gelegd. Drie leerlingen van de Berg en Bosschool droegen zelfgemaakte gedichten voor en ook assisteerden leerlingen de marechaussees bij het hijsen van de Poolse vlag, de Nederlandse vlag en die van het Verenigd Koninkrijk. Het trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee speelde bij het hijsen van de vlaggen de drie volksliederen en zij zorgde de gehele ceremonie voor een passende muzikale omlijsting. Na een gemeenschappelijke lunch werd door velen van de gelegenheid gebruik gemaakt de kamer te bezichtigen waar dr. Graeme Warrack heeft gewerkt en de ruimte waar hij zich heeft verborgen. Deze kamer -de Graeme Warrack room- is geheel ingericht als traditiekamer.
De wijkraad Brink & Orden behoorde ook tot de genodigden en namens de wijkraad was Jolanda Boukari aanwezig.