AGOVV jarenlange kopzorg voor de gemeente

12642880_834984699957237_7281351194343247058_nAGOVV heeft de gemeente Apeldoorn zoveel hoofdbrekens gekost, dat de gemeenteraad sinds 2011 vier keer achter gesloten deuren over de club heeft vergaderd. De Stentor vroeg de gemeenteraad om een overzicht van alle niet openbare vergaderingen van de afgelopen jaren. Daaruit blijkt dat de raad in 2011, 2012, 2013 en juni 2015 in het geheim over de voetbalclub heeft gesproken. AGOVV springt daarmee het meest in het oog in het niet openbare vergaderschema, dat tot 2009 terugvoert. De proftak van de club ging begin 2013 failliet. Toen in de aanloop daar naartoe duidelijk was hoe groot de financiële problemen waren waarin AGOVV verkeerde, voerde het college van burgemeester en wethouders meerdere vertrouwelijke gesprekken met de club. Eén van de mogelijkheden voor een reddingsplan was dat de gemeente de velden van AGOVV zou terugkopen. Over de hoogte van de koopsom (de gemeente bood uiteindelijk 240.000 euro) kwam nooit een akkoord.

Toen het faillissement van de profvoetbalclub dreigde en ook nog nadat het was uitgesproken, keek de gemeente met argusogen naar reddingsplannen waaraan vanuit kringen rondom AGOVV werd gewerkt. De gemeente kon zich nooit aan het idee onttrekken dat het in die plannen meer ging om de aantrekkelijke grond op sportpark Berg en Bos dan om de voetbalclub. Stel dat de gemeente akkoord zou gaan dat AGOVV de velden aan een investeerder zou verkopen, als onderpand voor investeringen in de noodlijdende club, dan zou die nieuwe eigenaar bij verdwijnen van de voetbalclub er wellicht plannen kunnen uitvoeren waarop de gemeente helemaal niet zit te wachten.

Na het faillissement van de profs had de amateurtak van AGOVV grote moeite om te voorkomen dat ze eveneens bankroet ging. Onder meer de Belastingdienst liet beslag leggen op de bezittingen van AGOVV. De club kampte met leegloop en moest alle zeilen bijzetten om de neerwaartse spiraal om te buigen. In die periode klonk meermalen, onder meer vanuit de Vereniging Sportraad Apeldoorn, het pleidooi voor een fusie van AGOVV met SV Orderbos en het vertrek van Berg en Bos. Bij de gemeente viel dat geluid in goede aarde.

Maart vorig jaar stelde het college van b en w nog het vertrek van AGOVV naar een andere locatie een reële mogelijkheid te vinden. In gesprekken die de gemeente met AGOVV voert is een eventueel vertrek van Berg en Bos ’tegenwoordig altijd aan de orde’, zei gemeentewoordvoerder Toon Schuiling toen. Door de verkoop van de velden aan de gemeente zou de club haar schulden kunnen afbetalen.

Sinds afgelopen juni stuurt de gemeente niet meer op aankoop van de velden aan. Beide partijen constateerden dat er ‘geen basis was om over de verwerving tot elkaar te komen’. Sinds vorig jaar loopt er wel een andere geldstroom naar de voetbalclub. Toen werd een trainingsveld van AGOVV in gebruik genomen als ‘overloopparkeerplaats’ van Apenheul. Dat gaat ook dit jaar gebeuren en mogelijk zelfs de komende tien tot vijftien jaar.