Vrijwilligerswerk bij de Kap

Foto Kap

Wat als de boodschappen een probleem worden ? Of het wordt te stil in huis , u voelt zich eenzaam en kunt nergens heen. U hebt binnen in uw eigen omgeving (buren, kennissen) al gezocht, maar niemand kan u helpen. U kunt dan een beroep doen op Stichting De Kap, een organisatie voor informele zorg in Apeldoorn. Ruim 600 vrijwilligers geven uiteenlopende hulp aan mensen die dit even nodig hebben. Zo biedt meer dan de helft van hen mantelzorgondersteuning , bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan een partner met dementie, te helpen bij de boodschappen of men gaat samen met iemand ( rolstoel) wandelen, brengt een eenzaamheidsbezoek. De hulpvragen die bij De Kap binnenkomen speelt de organisatie door aan haar vrijwillige wijkcoordinator van de wijk, waarin de hulpvrager woont. Zo heeft de Kap in ieder wijk een aantal wijk coördinatoren waaronder Majan . Zij is wijkcoordinator in Apeldoorn Noord West. Majan voelt zich bij dit wijkgericht werken als een vis in het water. Ze kent de sociale kaart van de wijken op haar duimpje, gaat op huisbezoek bij hulpvragers en koppelt hen aan de ‘juiste’ vrijwilligers.
Marjan vertelt “op dit moment is het vrij rustig, maar er zijn momenten dat de ene na de andere hulpvraag binnen komt. Eigenlijk is hier geen peil op te trekken. Over het algemeen is er veel vraag naar vrijwilligers die op bezoek komen, willen (rolstoel)wandelen of een boodschapje willen doen. Het coördinerende werk bevalt Majan erg goed. “Dit past helemaal bij mij. Ik vind het leuk om dingen te regelen en te kijken wat ik voor iemand kan doen en wie bij wie past.
Als coördinator sta ik nauw in contact met zowel hulpvrager als vrijwilliger. Voordat iemand hulp krijgt van een vrijwilliger, ga ik altijd eerst voor een intake gesprek. Daarna blijf ik op de hoogte van de gang van zaken. Hierdoor ontmoet ik veel verschillende mensen met elk een eigen verhaal. Het is erg afwisselend en daardoor blijft dit vrijwilligerswerk mij boeien”

Omdat de Kap steeds meer, maar ook andere hulpvragen op haar af ziet komen, zoeken Majan en haar collega’s in Apeldoorn Noord West een collega. Voorheen waren het vooral ouderen die voor hulp aan klopten, de laatste tijd komen er ook meer vragen binnen van mensen met een beperking of psychische problematiek.

dekap