Nieuwe vliegroute zorgt voor ernstige geluidsoverlast in Brink en Orden!

Eind juni heeft Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de zeer omstreden vliegroutes van Lelystad Airport bekend gemaakt. Lelystad Airport gaat de vakantievluchten van Schiphol afhandelen, er wordt nu al gesproken over 45.000 vluchtbewegingen per jaar dit zal in de toekomst ongetwijfeld alleen maar toenemen. Kort samengevat betekent dit dat vanaf 1 april 2019 vertrekkende Boeings en Airbussen op nog geen 1800 meter hoogte over de westkant van Apeldoorn scheren, de voorgestelde route ligt aan de oostzijde van Hoog Soeren. Bij lage luchtdruk kan dit zelfs nog een paar honderd meter lager zijn. In principe wordt er dagelijks gevlogen tussen 07.00 en 23.00 uur met een uitloop tot 24.00 uur. Brink en Orden gaat hier ongetwijfeld heel veel last van krijgen. Deze zogenaamde ‘OUT-07’ route voor vertrekkende Airbussen en Boeings gaat recht over de Veluwe richting het zuiden en zal daardoor het drukste zijn aangezien de meeste vakantievluchten richting Zuid Europa gaan. Leden van de dorpsraad Hoog Soeren zijn in Baambrugge gaan luisteren, omdat daar in het buitengebied ook sprake is van opstijgende vliegtuigen op 1800 meter hoog en ze zijn zich rot geschrokken van het lawaai. Een volgend probleem is dat er ook nog een vliegroute langs de oostzijde van Apeldoorn gepland staat. Deze vliegroute loopt over vliegveld Teuge waardoor dit dreigt te verdwijnen, momenteel is er een enorme lobby gaande om vliegveld Teuge te behouden dit kan alleen als de geplande vliegroute komt te vervallen en het is dan logisch dat de vliegtuigen van deze vliegroute vervolgens ook over de westzijde van Apeldoorn komen. Door de storm aan kritiek laat de Staatssecretaris een second opinion onderzoek uitvoeren, dit onderzoek dient 1 september as. klaar te zijn. Er is dus een hele kleine kans dat er nog iets gaat veranderen, intussen moeten wij snel actie gaan voeren, om te beginnen door de onderstaande petitie “Red de Veluwe” te ondertekenen.

https://petities.nl/petitions/red-de-veluwe-aanvliegroute-naar-lelystad-kan-hoger-moet-hoger?locale=nl