Candy Kees met pensioen

Een alom bekende Ordernaar heeft in december 2018 afscheid genomen van zijn snoepkraam. Iedereen kent Kees Maas waarschijnlijk beter als Candy Kees.

Maar voordat Kees de snoepkoning van Apeldoorn werd, zat hij ook al in de detailhandel. We beginnen zo rond 1970. Als jonge jongen ging hij eerst samen met zijn vader melk, boter, kaas en eieren rondbrengen in de Bollenstreek. Na verloop van tijd heeft Kees de melkhandel van zijn vader overgenomen. In 1980 namen Kees en Lia de melkwinkel van Molenaar aan de Frans Van Mierisstraat over.
Niet veel later begon het tweetal daar met de verkoop van groente, fruit en aardappels. Ruim 17 jaar hebben Kees en Lia met heel veel plezier de groentezaak gerund. Het contact met de klanten was altijd prima en zo af en toe werd er ook nog eens een lekker recept
uitgewisseld en tips gegeven hoe je het beste je groente kon koken of bewaren.

In de periode daarna is Kees postbode geweest en was hij door weer en wind in heel Apeldoorn te vinden.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Kees miste het contact met klanten en zo begon hij een snoepkraam.
Op tientallen plekken in heel Nederland heeft hij gestaan, totdat Kees vergunning kreeg om ook op meerdere plekken in Apeldoorn een kraam te gaan bemannen. Ook de wijk Orden kwam in 2005 in beeld als markt en daar lootte Candy Kees voor in. Vele jaren
later verhuisden de winkels van het oude Ordenplein naar de huidige locatie. Dankzij de medewerking van de wijkraad Brink en Orden is het uiteindelijk ook gelukt om mee te verhuizen naar het mooie grote nieuwe Ordenplein. Als enige marktkraam op het plein was dit hiermee de kleinste markt van Nederland geworden.
Ook is dank verschuldigd aan de familie Westra van Primera Orden, die toestemming heeft gegeven om zijn kraam naast de Primera winkel te kunnen plaatsten.

Candy Kees was, en is dit nog steeds, een echte kenner op het gebied van snoep, hij had wel 500 soorten in zijn kraam.
De kracht van hem zat ook in de kwaliteit en de specialisatie van het snoepgoed, zoals bv gelatin vrije snoep. Kees wist van ieder snoepje/chocolaatje wat erin zat en mindere kwaliteit kwam niet in
zijn assortiment voor. En om het iedere week weer aantrekkelijk te maken, had hij steeds weer 3 nieuwe soorten snoepgoed in de kraam liggen. Behalve snoep had hij ook lekkere Belgische chocolade.
Al vanaf een afstand riepen de kinderen de verschillende rijmpjes, waarvan “Het is pas feest als je bij Candy Kees bent geweest” de allerbekendste is. Dan volgde de run naar het kleine opstapje, dat Kees voor de kraam had staan, zodat de allerkleinsten ook goed konden zien wat er deze week weer voor lekkers in al die bakken lag.

Dat Candy Kees als marktkoopman goed kan praten, heb ik nog maar weer eens gemerkt tijdens dit interview, want ik ben een stuk wijzer geworden dat snoep verkopen niet zomaar is: achter de kraam gaan staan, inpakken en geld ontvangen.
Het was iedere dag een feestje, ondanks dat het 6 dagen per week hard werken was vertelde Kees. Maar het is wel even wennen dat je ineens veel vrije tijd hebt en niet alleen Kees gaat ons missen,
maar ik denk dat wij Candy Kees nog meer zullen missen.
Een tijdperk afgesloten.