Dieren in de winter

Vleermuis.
Tijdens de winter is er voor vleermuizen te weinig voedsel om te kunnen overleven. Daarom gaan ze in het late najaar op zoek naar een plek om hun winterslaap te houden. De vleermuis heeft wel een aantal dingen nodig om goed in winterslaap te kunnen gaan. Hun plaats moet koel zijn (tussen de 2 en 10 graden), het mag er dus niet vriezen. Het moet een donkere ruimte zijn en de lucht moet een hoge luchtvochtigheid hebben. Ook moet het een rustig plekje zijn, zodat de vleermuis niet wakker gemaakt wordt. Veel soorten vleermuizen zijn daarom te vinden in grotten. Er zijn ook soorten die in holle bomen of spouwmuren overwinteren. Tegenwoordig worden er ook speciale slaapplaatsen gemaakt voor vleermuizen.

Voordat ze gaan slapen.
Vleermuizen bereiden zich voor op hun winterslaap door in het najaar flink te eten. Hierdoor leggen ze een flinke vetlaag aan, die ze in de winter als reserves kunnen gebruiken.

De egel.
Om zich voor te bereiden op de winterslaap gaat de egel eerst heel veel eten in de herfst. Zo krijgt de egel een vetlaag die hij als voorraad kan gebruiken in zijn winterslaap.
Wanneer het buiten rond de 9 graden is, gaat de egel op zoek naar een beschut plekje, bijvoorbeeld onder een boomstam. Hij maakt een nestje van takjes, gras en blaadjes. Wanneer het nestje klaar is, maakt de egel een holletje en rolt hij zichzelf op. Nu kan de egel beginnen met zijn winterslaap. De egel beweegt zo min mogelijk, dan gebruikt hij ook bijna geen energie
In het lijfje van de egel verandert tijdens zijn winterslaap heel veel. Om nog meer energie te besparen daalt zijn hartslag van gemiddeld 180 slagen per minuut naar 20 slagen per minuut. De ademhaling daalt van gemiddeld 45 keer per minuut naar 4 keer per minuut. Zijn lichaamstemperatuur daalt van 35 graden naar 5 graden. Bij een lage temperatuur gebruik je namelijk veel minder energie. De vetlaag die hij in de herfst heeft gemaakt, gebruikt de egel beetje bij beetje. En het diertje hoeft de hele winter niet te poepen en bijna niet te plassen.
Wanneer de lente is aangebroken, wordt de egel weer wakker. Hij is heel veel afgevallen, omdat hij zijn vetlaag kwijt is geraakt in zijn winterslaap. Nu gaat de egel weer eten zoeken om aan te sterken.
De winter staat al weer voor de deur. Veel mensen gaan hun tuin netjes opruimen, “winterklaar maken”. U kunt dat beter niet doen. Laat het blad in de border (niet op het gras) liggen, zodat de egel er een veilig plekje kan vinden voor zijn winterslaap. Niet alleen de egel helpt u hiermee, maar ook andere beestjes!

Bron: www.hetklokhuis.nl