Liecke zet zich als ervaringsmaatje in voor jonge mantelzorgers

Tijdens een ‘Drive-Thru-Kadobon-Uitreiking’ ontving Liecke Ockers als eerste Apeldoornse jonge mantelzorger een kadobon ter waarde van 50 euro uit handen van wethouder Nathan Stukker.
De 20-jarige Apeldoornse is één van de bijna 400 jonge mantelzorgers die deze maand door de gemeente zijn verblijd met een kadobon als blijk van waardering voor hun inzet voor een familielid die langdurige zorg nodig heeft of waar ze zich zorgen over maken.
Jongeren die een broer(tje) of zus(je) hebben met een gedragsstoornis, depressie, chronische ziekte of een beperking, of een vader of moeder met een lichamelijke of psychische ziekte of een verslaving, hebben het vaak zwaar. Als zij langere tijd mantelzorg geven, kan dit een grote impact hebben op hun leven.
Ervaringsmaatje

Zo is Liecke mantelzorger voor haar moeder die meerdere beperkingen heeft, waaronder Gilles de la tourette en het chronisch vermoeidheidssyndroom ME. “Mijn moeder wordt o.a. heel snel moe. Ze kan niet veel meer lopen en er moet altijd wel iemand met haar mee”, vertelt Liecke over haar thuissituatie. “Dat heeft ze al zolang ik mij kan herinneren. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat mijn moeder ziek is en dat het ieder jaar erger wordt.”

Liecke wil haar ervaringen als jonge mantelzorger graag delen met jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. Daarom heeft ze zich als ervaringsmaatje aangemeld bij de Kap. Als maatje biedt ze niet alleen een luisterend oor en praktische ondersteuning, maar is ze er ook voor de gezelligheid. Liecke: “Samen iedere week iets leuks doen, even 1-op-1 aandacht, daar gaat het om”.

Aanmelden
Jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar oud, die zelf ook met zorg in het gezin te maken hebben of hadden, kunnen zich net als Liecke Ockers bij de Kap aanmelden als ervaringsmaatje door een mailtje te sturen naar Büşra Süral, mantelzorgconsulent bij de Kap: b.sural@dekap.nl. Ook jonge mantelzorgers die graag een ervaringsmaatje willen kunnen zich bij Büşra aanmelden.
Kijk voor meer informatie op www.ervaringsmaatjes.nl

Fotobijschrift: Keurig op anderhalve meter afstand overhandigt wethouder Nathan Stukker een kadobon aan Liecke Ockers. Zij krijgt deze bon als dank en waardering voor haar zorgzame inzet voor een ziek familielid. Liecke is tevens ervaringsmaatje voor andere jonge mantelzorgers. (foto: Büşra Süral)